tisdag 30 september 2014

Dagen idag

Förmiddag + lite till spenderades i Svartemossen. Den här gången blev jag inte fullt lika traumatiserad av älgflugorna som limmade på Ior, troligtvis för att jag kände igen dem. Står i alla fall fast vid att de har typ världens äckligaste kryprörelser. Härliga jycken fick springa lös större delen av tiden, kopplade efter att han förföljt någon fågel och inte lyssnat på mig (ett äventyr på ca en halvminut), men i övrigt var han en följsam liten dröm. Allt rusande i ljungen tog på krafterna, han var ganska trött när vi väl vände hemåt.

Jag lade in kanske totalt 10 minuter kontrollerad skritt i sånt där lyfta på benen-underlag, också. I kombination med både trav och galopprusande i samma miljöer + ett jäkla massa klättrande uppför klippor så är det inte så konstigt att grabben blir trött! Särskilt som han galopperat alldeles för lite under tiden jag haft honom, innan han blev pålitlig lös. I långlinan blev det mest travlunk, tyvärr. Men nu tar vi igen det!

Eftermiddagsrastningen har jag slängt in lite lydnadsträning. Hopp från kassa positioner, dvs söka upp hindret fast han kan springa rakt fram förbi och komma rakt på för ingång, som förberedande för tvåans hopp och eventuella tabbar där. Platsliggning, en halvminut på typ 15 meters avstånd, med en gångväg emellan som trafikerades av en joggare under tiden jag stod stilla. Fantastiska Ior rörde sig inte ur fläcken!

Ikväll var tanken att åka och prova på träning med weight pull-gänget i Kviberg. Dessvärre ligger jag inte särskilt bra till med plugget, så det får vänta några veckor (sen blir det ju valpen!).


söndag 28 september 2014

Dagen som gått


  1. Först iväg till bk för lydnadsträning. Eller, det blev mest htm-positioner, för att det är roligare, och en platsliggning.
  2. Sen iväg på prickig promenad, Ior fick släpa kätting. Vi gick upp till 4H-gården och avslutade i Hisingsparkens rastgård. Mycket lyckat!

lördag 27 september 2014

Blandad lista

- Igår fick Ior gå med klövjeväskan upp på Ramberget. Eftersom vi inte använt den på ett par månader så började vi lätt, med en handduk på varje sida. 

- Jag har börjat jobba med htm-positioner igen, lydnads-ff blir fort tråkigt. Just nu är det 3 och 6, dvs baklängesfot på höger och vänster sida. Den är bra för att jag ser exakt vad han gör, och han får träna på att jobba utan att kämpa för ögonkontakt.

- Ett nytt moment som vi börjat med är framförgåendet. För visst tusan ska vi ta appellen! Jag ska bara välja i vilken sport... Får jag en medförare som duger att träna med så lär det bli rapport, annars spår. 

- Själva brukset blir det däremot inte mycket med när en haft en deppsvacka. Det är ju det, jag behöver sällskap för att komma igång (eller bil så jag slipper cykla fram och tillbaka till spåret), och då känns det lika bra att satsa på rapporten! Svårt dock när husse och jag turas om att vara skoltrötta. 

- På kvällens promenad skvallrade Ior klockrent på harar IGEN. Med deras doft rakt i näsan tack vare den härliga Göteborgska HöstVinden. Detta är i fast koppel, men det verkar som om det är dags att börja öka friheten och se om han klarar av det med flexi!

- Testade wp-sele och släpa kätting på Huveröds, de hade något jippo denna helgen och den klubben var där och visade upp och hade prova på. Eller ja, släpa kätting är ju inget nytt för honom men det är intressant att se vad de tycker är en bra passform på selen, och om det skiljer sig från min uppfattning på nomeselen (i halsen då, övriga kroppen är ju en annan femma).

- och jag KAN ha hittat nån att köra drag med. Apropå sällskapssjuka jag. 


fredag 26 september 2014

Nätbollen

Vi fick hem lite pryttlar som jag beställt igår, och det här är nog den bästa leksaken vi haft hittills. Mjuk och rolig, studsar men är tyst och behaglig inomhus. På min systers förslag proppade jag den full med tygbitar, lade in några torrfoderkulor bland dem och lät Ior få utlopp för sin förstörarlusta. Superfint!

Dessutom sviktar dem lagom mycket när vi kampar med den, Ior blir sådär härligt galen. Hoppas bara att den håller bra också :D

Tillsammans med bollen kom valpselen (som egentligen var orsaken till beställningen), 11 dagar kvar nu!

onsdag 24 september 2014

Studiero

Kastar till Ior en nötryggrad medan jag pluggar. Av någon anledning är ljudet av rovdjurständer som krossar ben väldigt rogivande.

måndag 22 september 2014

Kom hit nu!


Cykeltur

Tog en runda i Hisingsparken. Ior var inte alls sugen på att dra, så vi körde galoppintervaller vid sidan istället, varierade höger och vänster sida. Glad hund sträckte ut ordentligt bredvid cykeln, och lyssnade fint på röstsignaler.


söndag 21 september 2014

Lillebror a.k.a Tippex a.k.a Agent Tappad

Hälsade på valpar igår. Om 2 veckor och 2 dagar flyttar en liten galning med vita framben hem till oss! 





fredag 19 september 2014

Perfekta uppladdningen

Imorgon åker jag till Säffle och hälsar på puppisar! Idag har jag  knappt lämnat sängen pga löjligaste jävla huvudvärken någonsin. Och med löjlig menar jag fruktansvärd.

 VALPAR PUPPISAR MINISTAFFISAR

måste kunna vända denna misär. Förhoppningsvis är jag vaken nog att ta sjukt mycket bilder.

torsdag 18 september 2014

Dagens påhitt

Trots världens segaste känsla tog jag mig ut på en av våra vanliga promenadrundor. Litegranna lösspring, som Ior utnyttjade till busiga galoppruscher, platsliggning på två olika ställen och klättra i träd.

Platsliggningen gick bra, gick ifrån honom 5-20 meter, mellan 15-100 sekunder. Han låg stadigt! Störningar: någon slags gympalektion 50 meter bort, hund som gick förbi på något kortare avstånd, och senare ligga på en plats som är svår eftersom han lyckats jaga fåglar där.  


Klättra i träd är inte det mest meningsfulla som går att hitta på, enligt åsnan.

onsdag 17 september 2014

Dagens dragpass

Eller ja, first thing's first:


  1. 4,5 km till skogen med skor
  2. 5 km drag av kickbike + husse i skogen (jag agerade hare/lots), skor bak
  3. 4,5 km hem utan skor
Skorna är uppenbarligen i vägen, men hans tassar är fortfarande ganska slitna undertill och vill inte att han går hur långt som helst utan skydd. Eftersom de dessutom är lite ivägen så känns det schysstare att ha på dem i början av passet än i slutet, och Ior verkar hålla med!

Anmäld till tävling på riktigt!

Jag fick visst ett jävla självförtroende efter våra hela 83 poäng i LK1 på KM... Har anmält oss till en tävling i slutet på november, vi får se hur det går!

tisdag 16 september 2014

Lite snabb uppdatering


  • I lördags var vi på prickig utställning med SDS Västra. Jag satt i sekretariatet och fotograferade (mest det senare), och Ior var lugn som en filbunke! Förutom när han började frysa, men även då stod han mest still och såg ynklig ut. När jag plockade fram täcket gick svansen igång och han tryckte sig mot det, så mysigt att han förstår vad det innebär! När jag gick runt och fotograferade hade han ca en halvmeters koppel att röra sig med, som satt mellan hans halsband och min midja. Jag märkte knappt att han var där! Han lade sig ner och spanade när jag satt och fotade ringen, även om valpar busade en meter bort. Han är så löjligt enkel i såna situationer, så himla skönt!
    BIS-ringen, där Ewas Baloo tröttnade på att bara stå.
  • Igår gick vi en långpromenad offroad i Svartemossen. Ior gick lös och var följsam och glad, jag litade på honom och det hela fungerade i stort sett perfekt. De gånger han inte lyssnade fick han gå i koppel en stund, och sen funkade det bra igen. Dels litar jag på att han kommer tillbaka om han mot förmodan skulle dra iväg på äventyr, och dels finns det viltstängsel (om jag ska vara krass). 
  • Fixade kennelhostevaccin idag. Gick till en annan klinik än vanliga eftersom Ior blir nervös av den, och då blev det den som fanns närmast. Liten, go personal som hälsade glatt på Ior, och han verkade inte förstå att det var ett veterinärbesök. Mycket bra! 
  • På lördag åker jag och hälsar på valparna, och väljer förhoppningsvis ut vem lillebror blir! Som planen ser ut nu ska staffegrabben bli agilityhund, drag och troligtvis freestyle. Ior är så stor att det blir klumpigt i t.ex benslalom, så han får hålla sig till rally, lydnad och bruks. Självklart kommer även den lilla få apportera och spåra, men jag ska försöka vara mer avgränsad och beslutsam i vad jag vill lägga ordentlig grund för. Samarbetet i FS och agility känns mest relevant, plus att det är sporter som Ior rent fysiskt inte passar till. Det är såklart ett tag kvar till vi börjar träna något alls, men det är kul att planera!
I övrigt har jag säckat ihop totalt efter valet, och har hamnat långt efter med plugget. Så. Jävla. Typiskt. Har deppsovit typ hela dagarna, men nu har jag fyllt på med kaffe och måste därför hitta andra sätt att smita från plugget... eller bara sätta fart. Vi får se vad det blir. 

torsdag 11 september 2014

En liten kvällsjogg

Hemmavid, inget drag utan bara trava med för Iors del. Gick 10 minuter för uppvärmning, och även gåpauser för min skull (får lätt ont i magen när jag springer). Totalt tog 7,5 km ungefär en timme, om vi räknar bort stretchen där vi stod still.

Som tack för sällskapet får Ior ett rejält nötben till kvällsmat. Nöjd jycke, nöjd matte!

En sån som inte är bra på köpstopp, och tidsfördriv

Jamen, Ior behöver ju skor för att tassarna ska hålla för drag. Inget konstigt med det. Sen går det ju att kolla på vilka selar som kommer passa TIppex är mogen för att börja dra, och hejsanhoppsanojdå slänga ner en ny till Ior. Lite annan modell, så den kan nog funka på staffe som 2 dm kortare och lika stor runt halsen... men vafan!?

Eftersom jag tycker Ior krabbar mycket mindre i bilselen (som fått agera dragsele när jag inte orkat packa med allt när jag åkt till mina kära föräldrar) så känns det i alla fall rimligt att testa en sele som inte går hela vägen bak till svansroten. Spinkis har ju lite kort kors, och därför en hög svans som verkar störas lite av den dära linan. Stretchar också bakdelen efter ansträngning, eftersom det är baksida lår som han tenderar att bli stel i - överallt annars är han alltid lika mjuk, så där går jag bara igenom lite snabbt under massagen för att hålla koll så inget händer.

En kortare sele känns också mycket smidigare eftersom den ger mer kontroll, och det är ju inga tomma spår vi kör på tyvärr. Nu är det egentligen inte ett problem eftersom röststyrningen funkar rätt bra på min prickiga odåga, men lite extra säkerhet skadar inte.

Så, den skickas som tidigast på måndag från Storbritannien. Bara att sysselsätta sig till dess med andra ord.

Nu är jag ju väldigt sugen på att jobba med mer självständiga hundsporter ett tag, så drag och spår är väl nästa kampanj... Körde hårda spår häromkvällen, Ior var lite osäker eftersom jag fått för mig att styra honom in i spårkärnan, men han tog naturpinnarna (5 cm bitar) utan tvekan. Pinnstigar på asfalt, grus och gräsmatta är spårplanen, drag blir kortare pass med ordentlig genomgång efteråt, inte över 15 km inklusive transport bredvid innan jag är nöjd med hans intensitet!

onsdag 10 september 2014

Halvhjärtad träning, helhjärtad lek

Träffade ett gäng för lite lydnad i Ruddalen idag. Varken jag eller Ior var särskilt taggade på träning, så det blev ett såntdär dussinpass där inget riktigt utvecklades. Päh, han busade i alla fall ordentligt med Islay. Unghundsröjet satte rejält med fart på Ior, han pratlekte till och med! Full fart över stock och sten, finfint för koordinationen om inte annat.

tisdag 9 september 2014

Krasch och upp igen

Igår tog husse en långpromenad medan matte kämpade med att nå sittande ställning i soffan. Det där med att bli kvitt depression är lurigt, kör jag på som vanligt hamnar jag snabbt på botten igen.

Idag har det i alla fall blivit ett par promenader på ca en timme, en hel del plugg samt ett spontanbesök hos tandläkaren. Min ena lagning dvs i stort sett hela framtanden bestämde sig för att lossna när jag åt frukost. Högst jävla olämpligt, men kanske lika bra att jag kom iväg dit och fick bokat en tid för undersökning på köpet (inte gjort på fyra år trots att jag är så liten att jag får det gratis, oops).

Ior var i alla fall nöjd med att ha hittat en gräsklippt(!) hare, av storleken att döma långt ifrån vuxen. Huvudet var nämligen intakt... Bleh. Eller ja, mums mums sa Ior och vips hade han tagit sig ett mellanmål innan jag hann ikapp - det var självklart på en sträcka där han numera har privilegiet att gå lös. Förhoppningsvis var den inte proppfull med parasiter.

Jag vill ta mig ut i skogen med hundkräket, på ett eller annat sätt. Om det blir sök, apportering eller spår spelar mindre roll. Enbart promenad känns tråkigt, är bortskämd med att träna hund vid varje tillfälle som ges :D

Platskursen

I söndags återvände vi till klubben för en heldagskurs i platsliggning. Start med att bara nöta, och sedan diverse störningar.

Jag fick med mig ett par bra grejer, som jag ska använda i fortsättningen:


  • Om han vänder bort och fokuserar på annat så backar jag. Eftersom han vill att jag ska återgå till honom och belöna, så får jag bättre kontakt och minskar risken att han ska resa sig pga andra intryck. Belönar med att gå mot honom också, vilket gradvis jobbas bort men
  • Avståndet ökas före tiden. jag får mixa lite, annars genomskådar tiden direkt och jag får ett helvete med att öka tiden, men fokus på avstånd först.
  • Att jag uppmärksammar en ev. störande person är mycket svårare att hantera, än om samma person springer runt Ior och vrålar medan jag behåller kontakten med honom. Alltså - träna på att hälsa på andra människor, lägga plats medan andra planerar sin träning och delta i samtalet, och lite explicit störiga beteenden från medhjälpare ibland. 
Det sista ska jag göra även i andra moment, såklart. Det blir ett sätt att störningsträna på tävlingsnerver, och ge Ior redskap för att hantera om jag blir nervös. Förhoppningsvis kan det dämpa hans tröskel för när han tycker det är lämpligt att köra bort eventuella hot, också. 

söndag 7 september 2014

inoff debut i ettan!

Igår var det KM på bk, och vi passade på att testa en start i lk1. Det fanns rally och blåbärsagility som vi kunde kört också, men jag var inte så uppmärksam att jag fattade det och kunde anmäla mig. Hur som haver, vårt resultat *trumvirvel*


Första momentet var linförighet, där bara gick jag och litade på att Ior skulle hänga med. Han svävade lite, men när vi hade gjort en sväng så var han med på banan!

Så till läggandet var han på perfekt humör, så inga konstigheter där. Inkallningen tjyvade han, och startade på "kommendera" istället för att invänta kommando. Helt och hållet mitt fel som inte tränat på den störningen.

När jag felade inkallningen på mitt retstickesätt började det gå upp för Ior precis hur kul det är att ha en supertaggad matte. Två liknande moment är svårt, så till ställandet upprepade han sitt bästa partytrick och lade sig ner. Hade jag gett ett dk så han fattat vad han skulle göra hade vi i alla fall fått poäng, återigen helt och hållet matte som behöver få bättre koll på spelet och dess regler.

Jag felade honom återigen, vilket gjorde att han gick helt ur hand till apporteringen. Troligtvis blev han osäker och förstod inte vad som gått snett - helt och hållet mitt fel! Han försökte stjäla apportbocken från TL, och när han väl fick den så började han kasta runt den, och skulle sen springa iväg och leka på egen hand. Jag högg tag i svansen och gav tillbaka apportbocken till TL, och höll i halsbandet på transporten efteråt för att han skulle få lugna ner sig och inte behöva lösa så mycket på egen hand. Så mycket fysiskt kontakt gick såklart på helheten.

Däremot så lyckades han återhämta sig till hoppet. Han flamsade runt, men jag samlade upp honom med röst och kroppssignaler. På "kommendera" så ryckte han till ordentligt det riktigt syntes att han förstått att han skulle vänta på mig (inte illa att lära sig på tävlingsplan!) och sen satte han en solklar tia. Underbar avslutning på individuella programmet!

Eftersom vi var mitt i turordningen fick vi vänta en stund på platsliggningen. När den väl kom var vi båda trötta och ofokuserade, hade redan gått hem mentalt. När då TL glömmer bort "lägg hunden" och går direkt på "lämna hunden..." så blev jag osäker, vilket fick Ior att resa sig från en hyfsad fotposition. Hen insåg sitt misstag, och jag fick koll på att Ior inte var kvar först efter att vi fått ett "lägg hunden". Därför stressigt läggande, och Ior låg kanske kvar tills jag gått fem meter, sen svansade han efter sin stackars matte för att hjälpa till med allt det där som tydligen var jobbigt.

Kanske hade han legat kvar en halvminut annars, men vi har inte kört plats när han varit så trött innan. Mer träning!

Det absolut sista var tandvisning, och det är det jag är absolut mest nöjd med. Ior var trött, men glad, vilket var ett intyg på att jag inte dragit ner honom pga resultatet. Han ville helst fram och hälsa innan momentet börjat, så jag fick sätta om honom, och sedan var han skitfin. En tia där är värd så himla mycket med en hund som är/varit osäker!

Men den där osäkerheten - på klubben är den som bortblåst. Min analys är att folket där är hundkunniga, och han har fattat att han inte behöver vara orolig för att bli konstigt bemött. Därför slappnar han av och är så nyfiken och glad som han egentligen är, när han inte förväntar sig att bli "klappad" = slagen på huvudet. Främlingar på andra ställen har jag börjat ge instruktioner håll fram handen, sen klappa varsomhelst under huvudet och det har också fungerat bra. Inte lika självklart som på klubben, men tydlig förbättring!

torsdag 4 september 2014

Promenadbilder

Vi gick vända till Ramberget innan jag åkte till dagens föreläsning. Eftersom planen idag är att gå ut med Ior och sen fortsätta plugga, så blir det mer bilder än text. Men jag kan avslöja att vi körde igenom lk1-momenten, och han låg en 2 minuters platsliggning utan ett enda dubbelkommando :D :D :D



Dåligt fokus men söt ändå
 



Försök nr 2... exteriörbilder är svårt!


Särskilt när sånthär är så mycket roligare